Fasadevask for dummies

Fasadevask av egen bolig er absolutt mulig, men hvis resultatet skal bli bra så er det ekstremt viktig at du unngår de vanlige fallgruvene. Dessuten er ingen bolig og ingen fasade lik, så det vil være ulike fremgangsmåter avhengig av blant annet retningen på panelet på husets fasade. Her er våre beste tips til deg som skal utføre fasadevask selv!

Det er definitivt mange gode grunner til at husets fasade fortjener en vask. Blant annet så vil man kunne utsette malingen av fasaden med flere år, og man blir bedre herdet mot angrep fra sopp og alger. Dette vil naturligvis også forlenge levetiden på panelet, og hindrer råteskader og lignende.

Men hvordan utfører man en fasadevask på profesjonelt vis?

Fasadevask i riktig retning

En ting som er ekstremt viktig ved fasadevask, er at man vasker i riktig retning – og det er fra toppen av og ned. Dette fordi at huset er designet for at vannet skal komme ovenfra og renne nedover, og derfor bør man gjøre dette også ved fasadevask.

Følgelig er det som regel nødvendig med stige – hvis ikke kan det fort skje at vinkelen blir feil, og at vannet samler seg opp i treverket. I så fall har du oppnådd det motsatte av det du egentlig ville gjennom en fasadevask, nemlig råte og fare for sopp.

Andre hensyn man vil ta ved fasadevask handler blant annet om retningene på bordene. Er kledningen liggende, er det faktisk enda viktigere at man ikke spyler inn vann nedenfra.

Høytrykkspyler = fy-fy

Grunnen til at man ikke skal bruke høytrykkspyler ved fasadevask er enkel. Dette fordi at faren for at vannet trekker inn i veggene da er for stor. En børste eller en kost og en enkel hageslange holder i massevis.

Hva med rengjøringsmiddel? Jo, Zalo holder i massevis dersom du ikke skal male huset i samme omgang. Andre forholdsregler du bør ta er i forhold til været. På samme måte som ved maling så anbefales ikke direkte sollys.

Utover dette så kan du gjerne ta kontakt med Heimdal Malerteam for å få et pristilbud på profesjonell fasadevask.

Takvask innvendig? Slik gjør du det!

Vasking i hjemmet er for de fleste en av ukens mer kjedelige gjøremål, men det må gjøres. Enkelte deler av hjemmet må rengjøres oftere enn andre, men taket og takvask har som regel lav prioritert hos folk flest. Kanskje er det fordi mange ikke vet hvordan man gjør en skikkelig takvask, noe vi skal se nærmere på her.

Når bør du gjøre en takvask? Jo, når fargen har begynt å skifte fra hvit til grå, så er det nok på tide med en runde med moppen. Enda verre blir det hvis misfargingen skyldes røyking inne eller overdrevet mengder med matfett.

Takvask med tørrmopping

Den aller enkleste – og sikreste måten for å unngå at man får skjolder og flekker i taket på – er å bruke en tørrmopp på takvask. Dette er den vanligste måten for rengjøring av tak, men den er naturligvis ikke like effektiv som hvis man bruker vann eller kjemikalier.

Takvask med tørrmopping anbefales følgelig kun hvis taket er «litt skittent». Vask av tak er noe man kan gjøre jevnlig for å unngå at det blir for ille, og gjennom vedlikehold av tak vil du derfor unngå å måtte kjøre gjennom en skikkelig runde med kjemikalier senere.

Salmiakk og kjemikalier

Salmiakk fungerer bra hvis taket er «skikkelig ille». En sprayflaske og en mopp er alt som skal til her, men pass på at du sprayer hele taket jevnt før du går løs med moppen. Hvis ikke kan hele takvasken bli en fiasko, og du ender opp med et rent tak – bare med skjolder.

Takvask er altså ikke noe «hokus pokus», men det er viktig at man bruker riktig metode og at man går frem i riktig rekkefølge. Tenk også på vedlikehold av tak jevnlig, så unngår du ekstraarbeid i fremtiden!