Fasadevask for dummies

Fasadevask av egen bolig er absolutt mulig, men hvis resultatet skal bli bra så er det ekstremt viktig at du unngår de vanlige fallgruvene. Dessuten er ingen bolig og ingen fasade lik, så det vil være ulike fremgangsmåter avhengig av blant annet retningen på panelet på husets fasade. Her er våre beste tips til deg som skal utføre fasadevask selv!

Det er definitivt mange gode grunner til at husets fasade fortjener en vask. Blant annet så vil man kunne utsette malingen av fasaden med flere år, og man blir bedre herdet mot angrep fra sopp og alger. Dette vil naturligvis også forlenge levetiden på panelet, og hindrer råteskader og lignende.

Men hvordan utfører man en fasadevask på profesjonelt vis?

Fasadevask i riktig retning

En ting som er ekstremt viktig ved fasadevask, er at man vasker i riktig retning – og det er fra toppen av og ned. Dette fordi at huset er designet for at vannet skal komme ovenfra og renne nedover, og derfor bør man gjøre dette også ved fasadevask.

Følgelig er det som regel nødvendig med stige – hvis ikke kan det fort skje at vinkelen blir feil, og at vannet samler seg opp i treverket. I så fall har du oppnådd det motsatte av det du egentlig ville gjennom en fasadevask, nemlig råte og fare for sopp.

Andre hensyn man vil ta ved fasadevask handler blant annet om retningene på bordene. Er kledningen liggende, er det faktisk enda viktigere at man ikke spyler inn vann nedenfra.

Høytrykkspyler = fy-fy

Grunnen til at man ikke skal bruke høytrykkspyler ved fasadevask er enkel. Dette fordi at faren for at vannet trekker inn i veggene da er for stor. En børste eller en kost og en enkel hageslange holder i massevis.

Hva med rengjøringsmiddel? Jo, Zalo holder i massevis dersom du ikke skal male huset i samme omgang. Andre forholdsregler du bør ta er i forhold til været. På samme måte som ved maling så anbefales ikke direkte sollys.

Utover dette så kan du gjerne ta kontakt med Heimdal Malerteam for å få et pristilbud på profesjonell fasadevask.