Male fasade selv? Slik maler du huset!

Maling av husets utvendige fasade er viktig for å bevare fasadens levetid. Men det er en omfattende jobb, som tar tid. Og vet du egentlig hvordan man maler huset selv? Her er våre beste tips til deg som ønsker å male fasade selv.

Fargevalg på fasaden

Det første du bør tenke på ved maling av fasade, er hvilken farge du skal gå for. Her er det flere faktorer som må tas i betraktning, blant annet miljø og omgivelser, sammen med estetikk. Vil det for eksempel bli populært dersom du maler huset ditt knall rødt når samtlige boliger i nærheten er hvite? Hvitt er nødvendigvis heller ikke noen suksessoppskrift, ettersom alt av ujevnheter og struktur på huset blir svært synlig hvis malingen er for hvit. Vårt tips: velg en farge a la «off-white».

Riktig vær for maling av fasade

Deretter er det viktig at forholdene er optimale når du skal male fasaden. Her kan det være vanskelig å treffe blink, for det skal nemlig ikke være for varmt (aldri mal når sola steker!) og det skal heller ikke være nedbør eller for kaldt. Veggene bør dessuten være tørre, og heller ikke for varme. Optimalt vær for maling av fasade er rundt 15 grader og overskyet. Når det er sagt, så er det mulig å male selv om det er solskinn, så lenge du holder deg i skyggen.

Så – hvordan maler man fasade?

Det første man må gjøre før man finner frem malekosten, er å skrubbe fasaden ren. Her finnes det mange gode produkter som fjerner alt fra fett og alger til sopp. Hør med din lokale forhandler. Er fasaden såpass slitt at malingen har blitt løstsittende, så må denne fjernes før maling. Da blir man også nødt til å grunne de delene av treverket som er bart før man legger i gang med malingen.

Hvor mange strøk maling man behøver, avhenger litt av malingstypen. Så er det bare å svinge malekosten! Igjen minner vi om at maling av fasade er en stor og tidkrevende jobb, så kanskje kan det være lurt å sette den bort til andre.

Ta kontakt med oss i dag for å få et tilbud på maling utvendig.