Takvask innvendig? Slik gjør du det!

Vasking i hjemmet er for de fleste en av ukens mer kjedelige gjøremål, men det må gjøres. Enkelte deler av hjemmet må rengjøres oftere enn andre, men taket og takvask har som regel lav prioritert hos folk flest. Kanskje er det fordi mange ikke vet hvordan man gjør en skikkelig takvask, noe vi skal se nærmere på her.

Når bør du gjøre en takvask? Jo, når fargen har begynt å skifte fra hvit til grå, så er det nok på tide med en runde med moppen. Enda verre blir det hvis misfargingen skyldes røyking inne eller overdrevet mengder med matfett.

Takvask med tørrmopping

Den aller enkleste – og sikreste måten for å unngå at man får skjolder og flekker i taket på – er å bruke en tørrmopp på takvask. Dette er den vanligste måten for rengjøring av tak, men den er naturligvis ikke like effektiv som hvis man bruker vann eller kjemikalier.

Takvask med tørrmopping anbefales følgelig kun hvis taket er «litt skittent». Vask av tak er noe man kan gjøre jevnlig for å unngå at det blir for ille, og gjennom vedlikehold av tak vil du derfor unngå å måtte kjøre gjennom en skikkelig runde med kjemikalier senere.

Salmiakk og kjemikalier

Salmiakk fungerer bra hvis taket er «skikkelig ille». En sprayflaske og en mopp er alt som skal til her, men pass på at du sprayer hele taket jevnt før du går løs med moppen. Hvis ikke kan hele takvasken bli en fiasko, og du ender opp med et rent tak – bare med skjolder.

Takvask er altså ikke noe «hokus pokus», men det er viktig at man bruker riktig metode og at man går frem i riktig rekkefølge. Tenk også på vedlikehold av tak jevnlig, så unngår du ekstraarbeid i fremtiden!