Hvordan vaske tak? Lær om utvendig takvask

takvaskEr det noen vits i å vaske taket utvendig, når det uansett kommer til å bli skittent igjen – spør du deg kanskje. Svaret er definitivt ja, for overgrodde tak med alger og mose på kan føre til permanente skader i form av sopp og råte på taket. I tillegg til å redusere ventilasjonen. Vi skal i denne artikkelen se på hvordan du kan vaske taket selv utvendig, eller hvorfor du bør bestille profesjonell takvask.

Hva er vitsen med utvendig vask av tak?

Takvask er mer nødvendig enn hva mange kanskje tror. Det er naturligvis ikke særlig pent med et skittent tak som er overgrodd, men det estetiske er egentlig det minste problemet. Når det legger seg mose på taket, så er dette begynnelsen på det som kan ende opp som et råttent tak. Mosen tiltrekker seg fukt, og holder på denne. Blir den liggende over lenger tid, så vil den fuktige mosen føre til at sopp legger seg i taket, og i verste fall råte i taket. Følgelig er det viktig med vask og impregnering av tak!

Hvordan vaske taket selv

Å vaske taket selv er mer komplisert enn man kanskje tror. Ikke bare skal det riktige metoder og riktige kjemikalier for at man skal få det skikkelig rent, men sikkerheten er også viktig. Skråtak kan være en utfordring for folk flest, og krever skikkelig sikring. Flate tak gjør jobben langt mer behagelig. Det man trenger av utstyr for å vaske taket selv, er rengjøringsmiddel, en sprøyte for å spre dette utover taket, og hageslange eller høytrykksspyler.

Det finnes mange ulike rengjøringsmidler for tak. Hør med din lokale forhandler. Rengjøringsmidlet sprayes utover taket med sprøyten, før man etter noen minutter kan rengjøre det med varmt vann. Bruker man hageslangen så kan det være vanskeligere å fjerne mose og annen skitt som har festet seg godt. Men rengjøringsmiddel og hageslange er optimalt for jevnlig vedlikehold av tak, og når man først har vasket taket selv én gang, så vil det gå som en lek det påfølgende året.

Impregnering og vedlikehold av tak

Når du først er på taket, så anbefaler vi at du bruker produkter som sikrer takets levetid frem mot neste rengjøring. Blant annet vil det være lurt å impregnere taket med jevne mellomrom, samt bruke rengjøringsmidler som er beregnet for jevnlig vedlikehold av tak. Det finnes mange gode rengjøringsmidler på markedet som har preventiv virkning mot moser, alger og andre former for skitt.

Vil du være sikker på at jobben blir gjort skikkelig? Eller er det snakk om store takarealer? Ta gjerne kontakt med oss i Heimdal Malerteam dersom du ønsker et tilbud på takvask eller vedlikehold og impregnering av tak.